Do kanapek, do pieczonych mięs świetnie sprawdzi się gęsty sos z jabłek z nutą orientalną w postaci imbiru, podstawa sosu została zaczerpnięta od przyjaciół z Bombaju.
Składniki
700gjabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
2ząbkiczosnku
10gkorzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w cienkie plastry
80gcebuli, przekrojonej na pół
2łyżkiwody
1szklankacukru trzcinowego Muscovado
1łyżkapieprzu czarnego, mielonego
½szklankioctu jabłkowego
1łyżeczkasoli
½łyżeczkikurkumy, mielonej
100grodzynek
Sposób przygotowania
Do miski włożyć czosnek, imbir i cebulę – rozdrobnić za pomocą blendera
Do garnka wlać wodę, dodać cukier, gotować 5 min, następnie dodać pieprz, cebulę, czosnek, imbir, jabłka, ocet, sól, kurkumę, rodzynki, gotować 45 min.
Gotowy sos przelać do sparzonych wrzątkiem słoików i zakręcić.
Obrócić do góry dnem, można także pasteryzować słoiczki przez 30 min.
Chutney jabłkowy
Do kanapek, do pieczonych mięs świetnie sprawdzi się gęsty sos z jabłek z nutą orientalną w postaci imbiru, podstawa sosu została zaczerpnięta od przyjaciół z Bombaju.
Sposób przygotowania
Do miski włożyć czosnek, imbir i cebulę – rozdrobnić za pomocą blendera
Do garnka wlać wodę, dodać cukier, gotować 5 min, następnie dodać pieprz, cebulę, czosnek, imbir, jabłka, ocet, sól, kurkumę, rodzynki, gotować 45 min.
Gotowy sos przelać do sparzonych wrzątkiem słoików i zakręcić.
Obrócić do góry dnem, można także pasteryzować słoiczki przez 30 min.
Składniki
700gjabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
2ząbkiczosnku
10gkorzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w cienkie plastry