Strona główna > Przepis > Chutney jabłkowy 

Chutney jabłkowy 

Chutney jabłkowy 

Do kanapek, do pieczonych mięs świetnie sprawdzi się gęsty sos z jabłek z nutą orientalną w postaci imbiru, podstawa sosu została zaczerpnięta od przyjaciół z Bombaju.

Składniki

  • 700 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w cienkie plastry
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka cukru trzcinowego Muscovado
  • 1 łyżka pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 100 g rodzynek

Sposób przygotowania

  • Do miski  włożyć czosnek, imbir i cebulę – rozdrobnić za pomocą blendera
  • Do garnka wlać wodę, dodać cukier, gotować 5 min, następnie  dodać pieprz, cebulę, czosnek, imbir, jabłka, ocet, sól, kurkumę, rodzynki, gotować 45 min.
  • Gotowy sos  przelać do sparzonych wrzątkiem słoików i zakręcić.
  • Obrócić do góry dnem, można także pasteryzować słoiczki przez 30 min.

Chutney jabłkowy 

Do kanapek, do pieczonych mięs świetnie sprawdzi się gęsty sos z jabłek z nutą orientalną w postaci imbiru, podstawa sosu została zaczerpnięta od przyjaciół z Bombaju.

Sposób przygotowania

  • Do miski  włożyć czosnek, imbir i cebulę – rozdrobnić za pomocą blendera
  • Do garnka wlać wodę, dodać cukier, gotować 5 min, następnie  dodać pieprz, cebulę, czosnek, imbir, jabłka, ocet, sól, kurkumę, rodzynki, gotować 45 min.
  • Gotowy sos  przelać do sparzonych wrzątkiem słoików i zakręcić.
  • Obrócić do góry dnem, można także pasteryzować słoiczki przez 30 min.

Składniki

  • 700 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w cienkie plastry
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka cukru trzcinowego Muscovado
  • 1 łyżka pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 100 g rodzynek

Zobacz także inne przepisy

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minuty
Mapa szlaku