Polecamy je nie tylko do wykonania w piekarniku ale również na grillu.
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka i podsmażeniu jej na oliwie.
Następnie dodajemy resztę składników i dusimy, aż wyparują płyny a cebulka zrobi się miękka.
Gdy cebulka będzie się dusiła z jabłek odcinamy górna część o grubości około 1,5 centymetra i odkładamy na bok.
Następnie za pomocą łyżeczki należy wydrążyć jabłka tak , aby ścianka miała około 1 cm grubości.
Do wydrążonych jabłek wkładamy ciasno kaszankę.
Przykrywamy dekielkiem , który odkroiliśmy.
Jabłka wkładamy do naczynia żaroodpornego lub owijamy folią aluminiową i układamy w brytfance lub na grillu.
Pieczemy w piekarniku ok 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Czas pieczenia podany jest dla jabłek już lekko miękkich, dla twardych trzeba go wydłużyć.
Gdy jabłka się upieką pod dekielek nakładamy ciepłą marmoladę i możemy podawać.