Strona główna > Przepis > Jabłko z kaszanką 

Jabłko z kaszanką 

Jabłko z kaszanką 

Niespodzianka Zygmunta Augusta to nasze danie, które zostało nagrodzone  już dwukrotnie. W 2019 roku zajęło II miejsce w konkursie „Na najbardziej finezyjną potrawę z jabłek”- organizowanym przez posła Mirosława Maliszewskiego w 2019 a w roku 2020  zajęło pierwsze miejsce w ramach konkursu “Jabłko na widelcu“ organizowanego przez Stowarzyszenie Warka i Starostwo Grójeckie w kategorii przekąska i danie to stało się częścią kulinariów KGW "Jabłkowe Szlaku" . 

Składniki

  • 6 szt. jabłek
  • 500 g kaszanki

Składniki na marmoladę

  • 3 szt. dużych czerwonych cebul
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 50 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Polecamy je nie tylko do wykonania w piekarniku ale również na grillu.  
  • Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka i podsmażeniu jej na oliwie.
  • Następnie dodajemy resztę składników i dusimy, aż wyparują płyny a cebulka zrobi się miękka.
  • Gdy cebulka będzie się dusiła z jabłek odcinamy górna część o grubości około 1,5 centymetra i odkładamy na bok.
  • Następnie za pomocą łyżeczki należy wydrążyć jabłka tak , aby ścianka miała około 1 cm grubości.
  • Do wydrążonych jabłek wkładamy ciasno kaszankę.
  • Przykrywamy dekielkiem , który odkroiliśmy.
  • Jabłka wkładamy do naczynia żaroodpornego lub owijamy folią aluminiową i układamy w brytfance lub na grillu.
  • Pieczemy w piekarniku ok 30 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Czas pieczenia podany jest dla jabłek już lekko miękkich, dla twardych trzeba go wydłużyć.
  • Gdy jabłka się upieką pod dekielek nakładamy ciepłą marmoladę i możemy podawać.

Jabłko z kaszanką 

Niespodzianka Zygmunta Augusta to nasze danie, które zostało nagrodzone  już dwukrotnie. W 2019 roku zajęło II miejsce w konkursie „Na najbardziej finezyjną potrawę z jabłek”- organizowanym przez posła Mirosława Maliszewskiego w 2019 a w roku 2020  zajęło pierwsze miejsce w ramach konkursu “Jabłko na widelcu“ organizowanego przez Stowarzyszenie Warka i Starostwo Grójeckie w kategorii przekąska i danie to stało się częścią kulinariów KGW "Jabłkowe Szlaku" . 

Sposób przygotowania

  • Polecamy je nie tylko do wykonania w piekarniku ale również na grillu.  
  • Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka i podsmażeniu jej na oliwie.
  • Następnie dodajemy resztę składników i dusimy, aż wyparują płyny a cebulka zrobi się miękka.
  • Gdy cebulka będzie się dusiła z jabłek odcinamy górna część o grubości około 1,5 centymetra i odkładamy na bok.
  • Następnie za pomocą łyżeczki należy wydrążyć jabłka tak , aby ścianka miała około 1 cm grubości.
  • Do wydrążonych jabłek wkładamy ciasno kaszankę.
  • Przykrywamy dekielkiem , który odkroiliśmy.
  • Jabłka wkładamy do naczynia żaroodpornego lub owijamy folią aluminiową i układamy w brytfance lub na grillu.
  • Pieczemy w piekarniku ok 30 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Czas pieczenia podany jest dla jabłek już lekko miękkich, dla twardych trzeba go wydłużyć.
  • Gdy jabłka się upieką pod dekielek nakładamy ciepłą marmoladę i możemy podawać.

Składniki

  • 6 szt. jabłek
  • 500 g kaszanki

Składniki na marmoladę

  • 3 szt. dużych czerwonych cebul
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 50 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Zobacz także inne przepisy

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas przygotowania: 45 minuty
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minuty
Mapa szlaku