Strona główna > Przepis > Wegański smalec z białej fasoli i jabłka 

Wegański smalec z białej fasoli i jabłka 

Wegański smalec z białej fasoli i jabłka 

Aromatyczny, roślinny smalec z białej fasoli z dodatkiem jabłka i cebuli — pyszna, zdrowa alternatywa dla tradycyjnego smalcu

Składniki

  • 1 szt. jabłka
  • 600 g białej fasoli
  • 2 szt. cebuli
  • 8 szt. śliwek suszonych
  • 100 ml oliwy z oliwek

Przyprawy

  • 2 szt. liści laurowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 pęczek lubczyku

Sposób przygotowania

  • Białą fasolę namaczamy w zimnej wodzie przez noc, następnego dnia  zalewamy ją świeżą wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, sól.
  • Gotujemy do miękkości. Wody po ugotowaniu nie wylewamy.
  • Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę, śliwki siekamy jak najdrobniej.
  • Czosnek i lubczyk siekamy na drobno.
  • W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać jabłko, czosnek i śliwkę.
  • Odstawić do wystygnięcia.
  • Fasolę z częścią wody zblendować, masę przełożyć do miski i wymieszać z oliwą i podsmażonymi składnikami, doprawić majerankiem, lubczykiem, solą i pieprzem.  

Wegański smalec z białej fasoli i jabłka 

Aromatyczny, roślinny smalec z białej fasoli z dodatkiem jabłka i cebuli — pyszna, zdrowa alternatywa dla tradycyjnego smalcu

Sposób przygotowania

  • Białą fasolę namaczamy w zimnej wodzie przez noc, następnego dnia  zalewamy ją świeżą wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, sól.
  • Gotujemy do miękkości. Wody po ugotowaniu nie wylewamy.
  • Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę, śliwki siekamy jak najdrobniej.
  • Czosnek i lubczyk siekamy na drobno.
  • W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać jabłko, czosnek i śliwkę.
  • Odstawić do wystygnięcia.
  • Fasolę z częścią wody zblendować, masę przełożyć do miski i wymieszać z oliwą i podsmażonymi składnikami, doprawić majerankiem, lubczykiem, solą i pieprzem.  

Składniki

  • 1 szt. jabłka
  • 600 g białej fasoli
  • 2 szt. cebuli
  • 8 szt. śliwek suszonych
  • 100 ml oliwy z oliwek

Przyprawy

  • 2 szt. liści laurowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 pęczek lubczyku

Zobacz także inne przepisy

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas przygotowania: 45 minuty
Mapa szlaku