Strona główna > Przepis > Zupa jabłkowo-selerowa

Zupa jabłkowo-selerowa

Zupa jabłkowo-selerowa

Aromatyczna, kremowa zupa o delikatnym połączeniu jabłka i selera – idealna na chłodniejsze dni.

Składniki

  • 2 szt. średnich jabłek
  • 1 szt. dużego selera
  • 1 szt. średniej cebuli
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 2 czubate łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 4 szczypty pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  • Jabłka i seler kroimy w kosteczkę i przekładamy do garnka.
  • Dodajemy lekko podsmażoną na oleju,  pokrojoną w kosteczkę cebulkę.
  • Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości.
  • Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy jeszcze chwilkę.
  • Następnie wszystko należy zblengować na gładką masę.
  • Zupę jabłkowo - selerową podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
  • Wierzch posypujemy groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Zupa jabłkowo-selerowa

Aromatyczna, kremowa zupa o delikatnym połączeniu jabłka i selera – idealna na chłodniejsze dni.

Sposób przygotowania

  • Jabłka i seler kroimy w kosteczkę i przekładamy do garnka.
  • Dodajemy lekko podsmażoną na oleju,  pokrojoną w kosteczkę cebulkę.
  • Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości.
  • Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy jeszcze chwilkę.
  • Następnie wszystko należy zblengować na gładką masę.
  • Zupę jabłkowo - selerową podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
  • Wierzch posypujemy groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Składniki

  • 2 szt. średnich jabłek
  • 1 szt. dużego selera
  • 1 szt. średniej cebuli
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 2 czubate łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 4 szczypty pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju

Zobacz także inne przepisy

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas przygotowania: 45 minuty
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minuty
Mapa szlaku