Już tej jesieni zapraszamy na niezwykłe święto smaku, zapachu i tradycji – Festiwal Kuchni Staropolskiej. To całodniowe wydarzenie połączy w sobie kulinarne doświadczenia, opowieści o dawnych zwyczajach oraz spotkania z ludźmi, którzy z pasją kultywują dziedzictwo naszego regionu.
Od godziny 10:00 Budynek Warsztatów zamieni się w tętniące życiem centrum kulinarne. Na wielkich, żeliwnych patelniach i w piecach opalanych drewnem będą powstawać potrawy według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Pod okiem doświadczonych kuchmistrzów uczestnicy warsztatów nauczą się przygotowywać m.in. pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, pachnący chleb na zakwasie, zupę rybną z dodatkiem korzennych przypraw oraz słodkie racuchy z jabłkami.
Nie zabraknie też opowieści o tym, skąd wzięły się poszczególne przepisy i jak wyglądało gotowanie w staropolskiej kuchni. W Izbie Pamięci odbędzie się cykl krótkich prelekcji o tradycjach kulinarnych naszego regionu, zilustrowanych starymi zdjęciami, rękopisami i oryginalnymi naczyniami z dawnych lat.
Na terenie atrakcji plenerowych przygotowaliśmy targ produktów lokalnych – będzie można spróbować miodów z przydomowych pasiek, suszonych owoców, domowych konfitur oraz serów wyrabianych według tradycyjnych metod. Dla najmłodszych powstanie specjalna strefa zabaw, w której przewidziano m.in. lepienie figurek z ciasta chlebowego, malowanie na drewnie i gry inspirowane dawnymi zabawami podwórkowymi.
Kulminacyjnym punktem dnia będzie wspólna biesiada przy ognisku, podczas której wszyscy uczestnicy spróbują potraw przygotowanych w ciągu dnia. Na zakończenie, o zmierzchu, odbędzie się krótki koncert muzyki folkowej w wykonaniu lokalnych artystów, który wprowadzi wszystkich w nastrój dawnej, polskiej gościnności.
Dlaczego warto przyjść? Bo to nie tylko okazja, by dobrze zjeść – to podróż w czasie, która pozwoli poczuć smak dzieciństwa, poznać historie kryjące się w przepisach i spędzić dzień w wyjątkowej atmosferze, wśród ludzi, których łączy miłość do tradycji.